Lengva: arbata iš serbentų lapų
Serbentų lapuose, kurių dar galima prisirinkti kartu su jau byrančiomis uogomis, yra daug medžiagų, stiprinančių imunitetą ir veikiančių kaip antioksidantai. Nuolat vartojant srbentų uogų ar lapų arbatą, padidėja organizmo atsparumas peršalimams, klimato pasikeitimams ir virusų atakoms. Arbatoje yra bakteriocidinių komponentų, kurie dezinfekuoja burnos ertmę, gerina jos kvapą, stiprina dantenas.
Taip pat serbentų lapų arbata padeda gerinti kraujo būklę, nes valo ir skatina naujų kraujo kūnelių atsiradimą. Taip pat padeda pašalinti cholesterino plokšteles.
Vyresnio amžiaus žmonėms serbentų lapų arbata padeda palaikyti regėjimo aštrumą ir stimuliuoja galvos smegenų neuronus. Taip pat švelniai išplečia kraujagysles, todėl mažina kraujospūdį. Manoma, kad serbentai, tiek uogos, tiek lapai, sustiprina medikamentų poveikį, todėl gydantis vertėtų periodiškai išgerti ir serbentų arbatos.
Serbentų lapus užpliko ir tą nuovirą geria sutrikus žarnynui. Ypač geras mišinys iš serbentų, mėlynių ir vyšnių lapų.
Arbatą galima virti ne tik iš džiovintų, bet ir fermentuotų serbentų lapų. Surinktus lapus reikia palikti šiltai, bet pavėsyje ir palaikyti 12-15 valandų, kad suvystų. Tolesniam procesui žaliava tiks kai lapo vidurinė taps elastinga, bet dar netrupės. Tuomet lapus reikia supjaustyti, o jei jų labai daug, galima sumalti mėsmale. Po to reikia išspausti sultis, kiek tik pajėgiate, ir palikti 5,5-6val. fermentuotis 26-28 laipsnių temperatūroje.
Geriausia sudėti į indą ir pridengti šlapiu orui pralaidžiu audiniu. Kai žaliava bus pasiruošta džiovinimui, ji kvepės vaisias. Jeigu bus sudususi ar suplėkusi, nemalonaus kvapo, vadinas, sugedo ir reikia išmesti. Jei to išvengsite, teliks džiovinti pravertoje orkaitėje 100 laipsnių temperatūroje. Galiausiai turėtų išeiti panašiai kaip arbatžolių lapelių arbata. Pirmąsyk gerkite nedaug ir žiūrėkite ar organizmui tinka, visad pasitaiko žmonių su individualiomis reakcijomis. Intuityvus savo organizmo ir tinkamų jam dalykų pajautimas yra labai svarbus vartojant natūralius produktus.